IuteCredit Europe, водечка европска групација за лични финансии, денес ги објави неревидираните финансиски резултати за првиот квартал од 2021 година.

„Макроекономскиот развој во Q1 не беше толку позитивен како што очекувавме по вториот бран на пандемијата, па дури и пред новогодишните празници. Наместо тоа, рестриктивните мерки како реакција на тертиот бран ја ограничија побарувачката за кредити во продавниците и исто така во различен степен ги оттргнаа клиентите од нивните приливи. За работите да бидат полоши, почетокот на вакцинацијата во балканските земји не напредуваше толку брзо како во повеќето земји од ЕУ. И така, стапката на инфекција, хоспитализација и смртност на 100.000 жители го достигна највисокото ниво. Сепак, јавниот дух и радувањето на животот на нашите пазари останаа силни. Иако не ги исполнивме нашите првични цели за раст, успеавме да постигнеме мал раст кога третиот бран настапи со сета сила. Неспоредливо со претходната година, кога се соочивме со првиот бран со силно намалување на билансот на состојба и доживеавме привремен пад на отплатата на ратите кај нашите клиенти. Значи, несомнено, оваа година е многу подобра и ние го задржавме нагонот за раст и овој нагон е посилен од третиот бран.

Тоа значи дека парите на инвеститорите продолжуваат да се инвестираат продуктивно. Според нашата сегашна проценка, ќе ни треба повеќе капитал во текот на 2021 година за да го финансираме растот со оглед на трендот на опаѓање на процентот на одобрени кредити.

Земајќи го предвид штотуку завршениот прв квартал и континуираните нестабилни изгледи, очигледно е дека треба да се прилагодат и нашите изгледи за раст за 2021 година. Очекуваме вкупните средства да се зголемат на 170 милиони евра до крајот на годината, а вкупните приходи од продажба да надминат 55 милиони евра, со нето добивка од 6 милиони евра“, изјави Тармо Силд, извршен директор на IuteCredit групацијата.

Целосниот неревидиран извештај за првиот квартал од 2021 година е достапен на https://iutecredit.com/reports/.