IuteCredit, водечката европска групација за лични финансии, донираше 100.000 евра на сметката на Централната банка на Украина за поддршка на борбата на украинците за слобода.

Според Тармо Силд, извршен директор на IuteCredit, компанијата нема никакви деловни операции во Украина. Но, границата на слободата е во Украина, а вредностите на Иуте и неговиот меѓународен тим се борат во Украина на страната на украинците. „Iute како меѓународна компанија започна и растеше благодарение на слободата на мислата на луѓето, слободата на дејствување и владеењето на правото. Го започнавме Iute со Allar Niinepuu во 2007 година како гости членови на делегацијата на естонскиот премиер Ансип во Република Молдавија. Граѓани на една слободна земја во друга слободна земја, 16 години по распадот на Советскиот Сојуз и 87 години по нашата победа во Естонската војна за независност. Слободата беше почеток на Iute“.

Според Силд, Иуте ја направил паричната донација бидејќи парите се работа на Иуте и најлесно било да се симнат од полицата. „Сепак, украинците најдобро ќе знаат како да ги искористат парите – дали да купат 1.000 шлемови или да обноват зграда во земјата по победата. Првите денови од војната му покажаа на светот дека им требаат ресурси, бидејќи не им недостига храброст и упорност“, додаде Силд.

IuteCredit – формално основана во 2008 година – е водечка европска компанија за лични финансии. Групацијата е специјализирана за потрошувачки кредити преку нејзините 100% подружници кои користат капитал и заем. IuteCredit моментално опслужува клиенти во Молдавија, Албанија, Македонија, Босна и Херцеговина и Бугарија.

Мисијата на IuteCredit е да создаде извонредно искуство во личните финансии преку надминување на очекувањата на клиентите.

Оваа година, IuteCredit се здоби со контролен удел во Energbank во Молдавија, што е еден чекор во стратегијата на Iute да прерасне во меѓународна финансиска групација.